Rento Brattinga <galerie> DudokDeGroot

current

Joanneke Meester | Vincent Uilenbroek

Joanneke Meester (1966) gebruikt tekst in installaties en in
werken op papier. Voor deze tentoonstelling creëert ze een
tekstwerk in zeefdruk, door Vincent Uilenbroek uitgevoerd.
Tevens toont zij een aantal nieuwe collages uit de ongoing
serie ‘Automatic writing:’ to understand each other better,
we could get out of the rational world’. Kritisch reflecteert
Meester bijna dagelijks op haar eigen gedachten in relatie tot haar omgeving. Zij knipt deze beschouwingen / overdenkingen uit papier en gebruikt deze vormen en restvormen in haar collages. Deze methode leidt tot een universeel script dat verder reikt dan taal alleen.

Vincent Uilenbroek (1980) verlegt letterlijk de kaders in zijn werk.Hij maakt zichtbaar wat er niet (meer) is; sporen uit het schilder- en zeefdrukproces. Uilenbroek benadrukt de schoonheid van het residu van spuitnevel en zeefdrukinkt, die als kleurrijke gradaties samenvloeien.
Voor deze tentoonstelling zet Uilenbroek zeefdrukramen in
als schilderij. Een geestbeeld blijft -als ware het een intense
aura- zichtbaar als restvorm uit een vorige drukgang.
Het ‘geestbeeld’ vormde eveneens het uitgangspunt voor de nieuwe serie “Flux”: vijf irisdrukken waarin verschillende
kleurverlopen worden omkaderd door een transparante laag
die zichzelf soms wel of soms niet laat zien..
27 May 2017 - 01 July 2017

upcoming

Twee

We nodigen u van harte uit voor de opening van de zomertentoonstelling TWEE en tevens feestelijke lancering van
galerie dudokdegroot

op 8 juli 16-18 uur.

Met werk van Ko Aarts, Paul Bogaers, Maze de Boer, Celine van den Boorn, Sigrid Calon, Anuli Croon, Marije Gertenbach, Klaas Gubbels, Sandra Kruisbrink, Joanneke Meester, Ilona Plaum, PolakVanBekkum, Bertjan Pot, Vincent Uilenbroek, Guy Vording, Johannes van Wetering
.
08 July 2017 - 22 July 2017

past

Amsterdam Art Fair 2017

Rento Brattinga < galerie > Dudok De Groot presenteert nieuwe werken van
Celine van den Boorn en Ilona Plaum.

Tijdens de beurs is de galerie open op afspraak:
info@rentobrattinga.com

.
17 May 2017 - 21 May 2017

zesvoorzes

Zes voor Zes is een coöperatieve kunstbeurs van Oeke Witteveen, TORCH Gallery, The Frozen Fountain, Vriend van Bavink, Maurits van de Laar en Rento Brattinga DudokDeGroot.

We tonen gezamenlijk werk van 37 kunstenaars. DudokDeGroot toont werk van Bertjan Pot, Marije Gertenbach, Joanneke Meester, Anuli Croon, PolakVanBekkum, Sandra Kruisbrink, Ilona Plaum en Fons Haagmans.

https://6voor6.tumblr.com
.
08 April 2017 - 17 April 2017

Ko Aarts | Guy Vording

Vergeten nieuwsartikelen vormen de basis voor de tekeningen en collages van Guy Vording (1985). In oude kranten, tijdschriften en boeken zoekt hij naar foto’s en teksten die vrijwel altijd te maken hebben met gebeurtenissen waarbij de controle verloren gaat. De mens wordt grotendeels uit de beelden weggevaagd. Onderliggend thema van deze onderwerpkeuze is Vordings fascinatie voor eenzaamheid en afzondering. De ongoing serie ‘Black Pages’ bestaat uit met zwarte potlood bewerkte tekeningen die de suggestie oproepen van nostalgie, pijnlijke situaties, misschien zelfs hartzeer. Flarden tekst laat Vording zichtbaar. Er ontstaat een eigen verhaal terwijl de rest van de pagina verdwijnt.

Met een fascinatie voor structuur, strengheid, werkelijkheid en abstractie schildert en tekent Ko Aarts (1961) gebouwen, vliegtuigen en mensen. Artikelen en foto’s uit kranten vormen een voedingsbron voor zijn beeldverhalen. Aarts’ recente serie Out of Order gaat in op de huidige wereldgeschiedenis die hij middels titels verbindt met punkmuziek herinneringen uit de jaren ‘70 en '80. De Out of Order serie tekeningen en schilderijen kenmerken zich door zwart/wit met kleuraccenten en sterk doorgevoerde lijnvoering. De toon is grimmiger dan voorheen. Toch blijven de werken in balans en typerend binnen zijn oeuvre.
.
08 April 2017 - 13 May 2017

Artist First | Ceramic + Han van Wetering

ARTIST FIRST is een nieuw concept voor een reeks van kunstbeurzen die vanaf eind 2017 gaan plaatsvinden geïnitieerd door Francis Boeske Projects.

Op 30 maart vanaf 17.00 uur opent een eerste Keramiek Manifest bij Francis Boeske Projects en New Dakota.

CERAMIC +

met werk van: Merijn Bolink, Tim Breukers, Delphine Courtillot, Eva Crebolder, Marieke van Diemen, Moritz Ebinger, Paulien Föllings, Robin Gerris, Kim Habers, Jantien Jongsma, Bastienne Kramer, Kiki Lamers, Peter Otto, Ulrike Rehm, Stephen Smith, Suzie van Staaveren, Koen Taselaar, Han van Wetering.

Adres:
Ms. van Riemsdijkweg 41, 1033RC Amsterdam

(foto: André Terlingen)
.
30 March 2017 - 02 April 2017

Galerie is open op afspraak

tot 8 april zijn we op locatie bij

een nieuwe coöperatieve kunstbeurs ZES VOOR ZES in Loods 6.

Op 8 april opent de nieuwe tentoonstelling in de galerie.

Voor informatie, afspraak of preview graag via de mail een bericht info@rentobrattinga.com


.
27 March 2017 - 07 April 2017

Nieuws Marije Gertenbach

Het Parool, 24 februari, Sophia Zürcher
.
24 February 2017 - 25 March 2017

Marije Gertenbach | The Body Embedded

Hoe ervaar je ruimte? Dat is de vraag die Marije Gertenbach stelt in haar werk. Het gaat haar om de grenzen, historie en eigenschappen van die ruimte. Die bepalen hoe de lichamelijke aanwezigheid van de toeschouwer zich ertoe verhoudt.
Gertenbach ziet ruimtes als lichamen van een samenleving, in diverse vormen. De tijdelijkheid en de veranderingen van de ruimte staan gelijk aan die van onszelf. Ze doen denken aan de eenmaligheid van het leven, aan onze sterfelijkheid. Gertenbach zich laat inspireren door ruimtes waarin sporen van tijd te zien zijn, laag over laag. Ook de ruimte die niet meer is, verhoudt zich tot hetgeen er wel is.

Voor RijksakademieOPEN 2015 creëerde Gertenbach een hedendaags equivalent van ’s werelds eerste badkamer. De betonnen vloer uit die installatie presenteert ze nu als brokstukken – een echo van fresco’s die voor restauratie uit de muur worden gezaagd. De schilderingen komen los van hun context en krijgen zo een andere betekenis. Ze zijn niet alleen de omhulling van de ruimte, ze worden de ruimte zelf.
En daarmee verandert ook de rand van de ruimte.

tekst Edo Dijksterhuis

.
18 February 2017 - 25 March 2017

Sandra Kruisbrink | Ilona Plaum

Sandra Kruisbrink (1981) tekent ijle, transparante landschappen die op een associatieve en intuïtieve wijze ontstaan. Een verstilde wereld waarin Kruisbrink speelt met perspectief en ruimtelijkheid. Haar panoramische werken van de natuur bewerkstelligen een gevoel van verlatenheid. Naast het tekenen maakt Kruisbrink gebruik van fotografie en verschillende druk- en snijtechnieken waardoor het werk soms letterlijk een gelaagdheid krijgt.

Ilona Plaum: "Krassen uit een ver verleden. Ik sta voor een vitrine gevuld met primitieve vazen en potten. Het aardewerk dateert van ver voor mijn geboorte. Er zit een afstand van ruim 2000 jaar tussen mij en de maker. Schijnbaar onoverbrugbaar. Dan kijk ik naar de gekerfde motieven in de gebakken klei. Ik zie en voel de snelheid waarmee de hand van de maker heeft bewogen; langs de getrokken sporen zitten nog de bramen. De invoelbaarheid van de handeling is zo sterk, de verbondenheid zo groot, dat tijd niet meer bestaat en ik mijn verre voorganger zo de hand zou kunnen schudden."


.
07 January 2017 - 11 February 2017

NIEUWS

Special Edition: De allerlaatste druk op de sneldrukpers uit 1911 is van Maze de Boer. De litho is in beperkte oplage te koop voor € 100,-
Donderdag 15 december is Maze de Boer in de galerie om de litho te signeren.


artikel: Het Parool 01-12-2016, Edo Dijksterhuis
01 December 2016 - 30 December 2016

Maze de Boer | PAPER WEIGHT

Special Edition: De allerlaatste druk op de sneldrukpers uit 1911 is van Maze de Boer. De litho is in beperkte oplage te koop voor € 100,-

Met deze laatste tentoonstelling van het jaar sluit Rento Brattinga | galerie het veertigjarig jubileum af.

Maze de Boer (Amsterdam, 1976) is een multidisciplinaire kunstenaar met een fascinatie voor illusie. Hij gaat uit van een geënsceneerde kijk op de werkelijkheid en zoekt de grenzen op tussen theater en beeldende kunst. De toeschouwer wordt zich bewust van ‘de grenzen' van de werkelijkheid en lijkt altijd het onderwerp van zijn driedimensionale werk. In zijn werk reageert hij op de historische achtergrond en de sociale context van de tentoonstelling en/of locatie. De installaties van Maze de Boer worden vaak aangeduid als site-specific hoewel hij de term site-responsive een nauwkeurigere omschrijving vindt.

De Boer verdiepte zich in de lithografie en de honderd jaar oude Faber & Schleicher AG drukpers. Voor de tentoonstelling PAPER WEIGHT zette Rento Brattinga afgelopen zomer nog éénmaal de drukpers aan voor een laatste druk.
De litho’s die Maze vervolgens onder leiding van Brattinga op de pers maakte, vormen de bouwstenen voor de ruimtelijke installatie die een ode is aan de geschiedenis van Steendrukkerij Amsterdam en de drukpers. Maze werd gegrepen door de techniek en het vakmanschap van lithografie als vorm van kunst. De gemaakte litho’s refereren in de installatie aan dit bijzondere productieproces..
26 November 2016 - 30 December 2016

Anuli Croon en Bertjan Pot

In de zesde duotentoonstelling dit jaar, georganiseerd rondom het veertigjarig jubileum van Steendrukkerij Amsterdam - Rento Brattinga | galerie combineren wij werk van Anuli Croon en Bertjan Pot.

Beide kunstenaars hebben een analytische, intuïtieve geest en delen een fascinatie voor ingewikkelde puzzels van structuren, patronen en kleuren.

Bertjan Pot is een ontwerper waar alles begint met bestaand materiaal nog eens voor het licht te houden. Uit onderzoek komen zijn beproefde interieurproducten voort. In deze tentoonstelling laat hij de unieke objecten uit zijn materiaal experimenten zien.

Anuli Croon is beeldend kunstenaar en gaat uit van het platte vlak. In haar schilderijen zijn verschillende standpunten connotaties en associaties door elkaar geweven, waardoor er telkens iets anders de aandacht trekt. Er heerst een oorverdovende rust in haar nieuwe werk.
.
15 October 2016 - 19 November 2016

Amsterdam Drawing 2016

Op Amsterdam Drawing 2016 tonen we werk van

Celine van den Boorn | acryl op papier
Sandra Kruisbrink | tekeningen
Juul Kraijer | tekeningen
Joanneke Meester | collages
PolakVanBekkum | lasertekeningen

Tijdens de beurs is de galerie op afspraak geopend.
.
22 September 2016 - 25 September 2016

Klaas Gubbels en Juul Kraijer


Juul Kraijer (1970) kreeg in haar derde jaar op de Willem de Kooning Academie Rotterdam het vak ‘Schilderen naar de waarneming’ van Klaas Gubbels (1934). “Klaas liet ons stillevens naschilderen, bedrieglijk eenvoudige zoals die in zijn eigen werk. Tijdens die lessen heb ik geleerd dat ik juist met beperking van middelen een intens beeld kon maken’.
Het is niet alleen het meester - leerling aspect van waaruit we een duotentoonstelling presenteren. Ook vanuit een aantal gemeenschappelijke delers in beider werk als het vereenvoudigen en samenvatten van een beeld.
Gubbels toont werk op papier, schilderijen en beelden. Juul Kraijer toont fotografie en een sculptuur.

Frans Bromet maakte naar aanleiding van deze tentoonstelling een documentaire over Klaas Gubbels en Juul Kraijer. De pilot van deze film kunt u zien in de galerie..
03 September 2016 - 08 October 2016

Zomersluiting

Open op afspraak info@rentobrattinga.com
31 July 2016 - 02 September 2016

Marije Gertenbach in Pictura, Dordrecht

Juliaan Andeweg, Marije Gertenbach en Joost Krijnen hebben ieder aan een tijdelijke, speciaal voor Pictura in Dordrecht gemaakte installatie gewerkt. Tijdens de tentoonstelling WE WERE HERE zal, van 4 juni tot en met 3 juli 2016, een spannend samenspel van lijnen, alchemistische vlekken, kleurvlakken en beelden te zien zijn.

Alle drie de kunstenaars komen van de Rijksakademie in Amsterdam. Juliaan Andeweg ziet schilderen als een romantische, hedendaagse vorm van alchemie. Hermes, oervader van de alchemie, staat centraal in zijn werk. De verschillende vormen en materialen, zoals epoxy, plastic, hars en glasvezel, maar ook pigmenten en poeders worden gebruikt als een referentie naar alchemistische processen. In het werk van Marije Gertenbach speelt de historie van de schilderkunst een belangrijke rol. Vooral de manier van schilderkunst in de ruimte en de relatie tot de toeschouwer is een uitgangpunt in haar werk. Haar schilderijen op jute en muurschilderingen vormen een decor waarin de rol van de bezoeker centraal staat. Joost Krijnen maakt tekeningen, van het soort waarin directheid van het gebaar en het gebruik van de pure lijn hun zichtbaarheid behouden en de kernelementen vormen van het werk. Hij tekent op zowel papier als MDF. Zijn tekeningen kunnen de vorm aannemen van een collage, een installatie of zelfs sculptuur.


.
26 June 2016 - 03 July 2016

Joanneke Meester nog t/m 14 augustus in Rompone Artspace Köln

Joanneke Meester is te zien in de tentoonstelling Flüg der Köninginnen. Woman at Work in Rompone Artspace Köln.


.
26 June 2016 - 26 June 2016

Nieuws

Review van Siteless Survey door Sophia Zürcher in Het Parool. Foto Truus van Gog
26 June 2016 - 30 June 2016

Let it Blossom

Zomertentoonstelling met bloemen van

Armando, Ruth van Beek, Paul Bogaers, Celine van den Boorn, Kim Boske, Jan Dirk van der Burg, Anuli Croon, Sam Drukker, Maurice van Es, Marije Gertenbach, Fons Haagmans, Joncquil, Sandra Kruisbrink, Joanneke Meester, Ilona Plaum, PolakVanBekkum, Wouter van Riessen, Huub Vlemmings

met dank aan Intratuin Amsterdam


.
25 June 2016 - 30 July 2016

'Fons Haagmans' nog tot en met 28 augustus te bezoeken in Museum Het Valkhof

Solo tentoonstelling Fons Haagmans in Museum Het Valkhof Nijmegen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in de vorm van een platenhoes. Deze zal o.a. te koop zijn in de Museumwinkel en de galerie.

Kelfensbos 59
di-zo 11-17 uur
www.museumhetvalkhof.nl

'Verf als toonbare dissonant'
De museumexpositie toont een serie schilderijen die gericht is op de muziekstijl Americana, een verzamelnaam waaronder een grote verscheidenheid aan muzikanten valt. Cowboyboots, prairie-achtige landschappen, maar ook leren jacks, kuiven met Brylcreem en hiphop bling-bling. Emblematische schilderijen van een volks- en populaire cultuur. Haagmans zoekt de grenzen van de schilderkunst op. Bewust gekozen 'clumsy' stijl met beelden die weloverwogen in elkaar zitten, als dissonant van een academische opstelling.
11 June 2016 - 28 August 2016

Amsterdam Art Fair

Rento Brattinga | galerie neemt deel aan de beurs met

Marije Gertenbach
Fons Haagmans
Anuli Croon
Bertjan Pot
PolakVanBekkum

.
25 May 2016 - 29 May 2016

Celine van den Boorn wint Sanquin Jubileum Prijs

Een externe jury, bestaande uit de voorzitter Ella van Zanten (voormalig hoofd kunstzaken Rabo Kunstcollectie en kunstadviseur), Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen) en Robbert-Jan Muller (kunstcriticus en voorzitter van AICA Nederland (Internationale Vereniging van Kunstcritici); hij publiceert onder meer in Museumtijdschrift en Artforum) koos het werk 'Jerusalem' van Celine van den Boorn als beste werk uit de Sanquin Jubileum Tentoonstelling in Galerie Joghem. Het werk is aangekocht voor de Sanquin collectie.

Juryrapport
"Het is een intrigerend beeld dat tot nadere verkenning uitnodigt, waar kijken we naar? Geeft de titel ons een handvat om het beeld te lezen? Bijzonder aan het werk is dat het je als toeschouwer uitnodigt niet alleen ‘in het beeld te stappen’ maar dat jouw positie voor of naast het werk je een andere waarneming biedt. Het fotografisch beeld is bewerkt met een laag verf en een transparante coating, die het beeld een andere betekenis geeft. Er zijn beelden (mensen, voorwerpen, attributen ) uitgewist en veranderd, ze laten sporen na. Er wringt iets..
En ja, in dit geval menen wij dat het werk ook iets nieuws toevoegt aan de collectie, een actualiteit uit de dagdagelijkse werkelijkheid van nu."

.
15 May 2016 - 11 June 2016

Celine van den Boorn + Marjolijn de Wit

SITELESS SURVEY

Celine van den Boorn (1978) creëert met verf en penseel nieuwe versies van gefotografeerde landschappen waarbij de aanwezigheid van de mens in het landschap wordt terug gedrongen.
Hiermee verschuift de focus in het beeld van de mens naar het landschap. De nieuw ontstane beelden suggereren een idealere wereld maar de nog zichtbare sporen van menselijke aanwezigheid veroorzaken spanning tussen het schijnbaar ongerepte landschap en het oorspronkelijke onderwerp.

Het werk van Marjolijn de Wit (1979) bestaat uit een combinatie van fotografische en keramische collages, schilderijen en installaties. De Wit verkent ideeën voor een toekomstige archeologie en bevraagt de interpretatie van geschiedenis door nagemaakte stukken toe te voegen aan encyclopedische beelden en onmetelijke landschappen.

.
14 May 2016 - 18 June 2016

Fons Haagmans + Marije Gertenbach

Marije Gertenbach (1990) verdiept zich in haar tweede jaar als resident op de Rijksakademie in muurschilderingen waaronder de fresco techniek en onderzoekt hoe schilderingen in een ruimte werken. Haar recente schilderijen op jute en muurschilderingen reflecteren haar gedachte dat een schilderij nooit statisch is. In ‘Mogelijke Abstractie’ toont zij nieuw werk.

Fons Haagmans (1948) schildert met acryllak en zet zijn onderwerpen op linnen met behulp van sjablonen die hij eerst tekent op papier. In deze tentoonstelling is een selectie uit zijn oeuvre te zien. Van juni tot en met augustus is recent werk van Haagmans te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

De tentoonstelling is geopend op 2 april door Arend Jan Weijsters, directeur Museum Het Valkhof.

.
02 April 2016 - 07 May 2016

read/see more »

Carel Visser + Joanneke Meester

Beide kunstenaars richten zich in deze tentoonstelling op de ruimte tussen woorden, lijnen en vormen.
Carel Visser (1928 - 2015) vooral vanuit vorm en Joanneke Meester (1966) vanuit gedachten en tekst. Van Carel Visser zijn houtdrukken te zien waarin restvorm en tussenruimte met elkaar spelen en die hier ter plekke in Steendrukkerij Amsterdam zijn gemaakt.

Joanneke Meester kreeg vorig jaar veel aandacht met haar concept en tijdloze jaarkalender “I am not doing anything until I feel the need”. Meester vroeg aan 365 kunstenaars om middels een werk te reageren op deze zin. Het resultaat heeft zij gebundeld in een tijdloze kalender waarmee de kijker dagelijks geconfronteerd wordt met de noodzaak van het eigen handelen.
In deze tentoonstelling staat haar ongoing serie ‘Automatic writing:’ to understand each other better, we could get out of the rational world’, centraal. Hierin reflecteert Meester bijna dagelijks op haar eigen gedachten, inspiraties en de media.
Zij knipt deze beschouwingen / overdenkingen uit papier en gebruikt deze vormen en restvormen in haar collages. Deze methode creëert een nieuw, en universeel script dat verder gaat dan de taal van haar eigen wereld.


zaterdag 5 maart vond een artist talk plaats onder leiding van Jelle Bouwhuis, curator Stedelijk Museum Amsterdam. Voor foto's van deze talk zie facebook.
.
20 February 2016 - 26 March 2016

read/see more »

Armando + Ko Aarts | ontmoeting

Steendrukkerij Amsterdam & Rento Brattinga | galerie viert in 2016 het veertigjarig jubileum. Het wordt een feestelijk jaar vol nieuwe en oude ontmoetingen. Armando en Ko Aarts bijten het spits af met een tentoonstelling van tekeningen en schilderijen.

Ko Aarts:
Er is zoveel grijs en toch ook kleur, meestal rood. Armando schilderde toen koppen, vele koppen. En natuurlijk al die andere onderwerpen. Ze zijn overbekend. Ik hield het bij vliegtuigen en de bouwsels. Nog steeds nemen ze een grote plaats in in mijn oeuvre. Zo ontmoetten wij elkaar en zo gaan we nog met elkaar om.


.
09 January 2016 - 13 February 2016

POLAKVANBEKKUM

aangepaste openingstijden:
woe 23 dec & woe 30 dec geopend

de galerie is gesloten op do 24 25 26 31 december

DRIVER'S DOG
These are the memories

stills, laser engraving, digital animation.

Kunstenaarsduo Esther Polak en Ivar van Bekkum zijn in hun werk voortdurend op zoek ervaringen te kantelen van landschap en beweging daarin.
Zij laveren tussen de analoge en digitale wereld. Voor elk project vinden zij een nieuwe manier om beweging in het landschap te coderen.

Driverʼs Dog, de tweede solo tentoonstelling van PolakVanBekkum bij Rento Brattinga | galerie, geeft een overzicht van de meest recente projecten van PolakvanBekkum. Schaduwen, sporen en etsen in het zand verbeelden hun road trip door de Verenigde Staten. Beweging van bewoners uit Philadelphia, door hen vastgelegd met GPS in hun project “250 Miles Crossing Philadelphia”, zijn in laserstralen gebrand in papier, als een referentie aan historische landkaarten. In hun digitale animaties ondergaat men letterlijk beweging: gekleurde bollen trekken in een 2-dimensionale wereld van satellietbeelden een spoor door Philadelphia terwijl de eigenaars van de sporen hoorbaar zijn in voetstappen, omgevingsgeluiden en gehijg.
.

27 November 2015 - 30 December 2015

010

Zaterdag 17 oktober lanceerde Anuli Croon haar boek ‘Patterns of Life’ Made in Rotterdam 1999 – 2015 tijdens de groepstentoonstelling 010 met werk van:

Tonio de Roover, Bertjan Pot, Anne van Eck, Maarten Janssen, Ton Kraayeveld, Barbara Witteveen, Johan Kleinjan en Anuli Croon.

‘Patterns of Life’ bundelt het werk van Anuli Croon. Het is een visueel feest waar haar werk en manier van werken inzichtelijk wordt verbeeld. Croon selecteert en ordent patronen en vlakken in een samenspel van kleur. Haar beeldtaal is eigen, speels, helder en bewust eenvoudig. Inspiratie haalt Croon uit de westerse kunstgeschiedenis, volkskunst en kunstnijverheid uit diverse tijden en culturen. Maar ook affiches, strips, boekomslagen, stoffen en architectuur bieden haar nieuwe inzichten.

In de tentoonstelling 010 belicht Croon haar Rótterdamse inspiratie. Van haarzelf is één groot doek te zien, dat omringd wordt door schilderkunst, design, sculptuur en tekeningen van zeven kunstenaars die raakvlakken vertonen met haar werk. Het is een samenstelling van kleurrijk, fantasievol, soms analytisch werk.
.
17 October 2015 - 21 November 2015

Nieuws

Publicatie 'The Promise' van Celine van den Boorn tijdens New York Book Fair aangekocht door o.a.

Printed Matter
Mc Nally Jackson bookstore
MoMa Library
International Center of Photography
Library Special Collections
School of the Art Institute of Chicago
en Stedelijk Museum Amsterdam.
25 September 2015 - 04 October 2015

AmsterdamSeen

Wij nemen deel aan de fototentoonstelling
AmsterdamSeen
in Kunsthal Citroën
Stadionplein 24
1076 CM Amsterdam


PolakVanBekkum
'Sandmapping Zuidplein Amsterdam 2012'

.
22 September 2015 - 25 October 2015

Amsterdam Drawing

Carel Visser | tekening
Fons Haagmans | tekening
Celine van den Boorn | acryl op krantenpapier
Joanneke Meester | collage

Tijdens de beurs is de galerie open op afspraak:
info@rentobrattinga.com

.
17 September 2015 - 20 September 2015

Klaas Gubbels

TEKENINGEN 1970-2012
+ UITLOPERS ARTZUID 2015


Eindeloos zijn de variaties tafels en koffiekannen van Klaas Gubbels (1934).

Er zijn ketels die met elkaar in gesprek gaan, elkaar negeren of achterna zitten, tafels verschijnen als object of als een wezen met een eigen identiteit of gewoon als drager voor een saai stilleven. De kracht van Gubbels werk zit in de eenvoud.

Dat Klaas Gubbels zijn grenzeloze oeuvre nog steeds uitbreidt, is naast de presentatie van tekeningen en beelden in de galerie ook te zien op de huidige editie van ArtZuid, de beeldenroute in Amsterdam Zuid. Zijn recente monumentale beeld ‘Kaskade’ 2015 op het Minervaplein is een waterval van koffiekannen.

Klaas Gubbels
tekeningen 1970-2012 + uitlopers ArtZuid 2015
05 September 2015 - 10 October 2015

zomersluiting

De galerie is gesloten in juli
en open op afspraak in augustus
info@rentobrattinga.com

The gallery is closed in July
open by appointment only in August
info@rentobrattinga.com
05 July 2015 - 05 September 2015

beelden, houtdrukken en collages

CAREL VISSER

Carel Visser overleed dit voorjaar in zijn woonplaats Le Fousseret. Sinds 1985 hebben wij met veel lol en energie samengewerkt, zowel aan de Lauriergracht als in Frankrijk, wat resulteerde in heel veel prachtige kunstwerken.

nog t/m 4 juli


06 June 2015 - 04 July 2015

Amsterdam Art Fair

Voor de eerste editie van Amsterdam Art Fair hebben wij uit werk van:
Carel Visser
Armando
Fons Haagmans
Han van Wetering
Celine van den Boorn
Anuli Croon
PolakVanBekkum
een selectie gemaakt met het thema landschap/natuur.

Woensdag 27 mei is de galerie gesloten!
Donderdag 28 t/m zaterdag 30 mei is de galerie open van 13 - 17 uur.
27 May 2015 - 31 May 2015

tronie, stad & land

Tijdens Amsterdam Art Fair is de galerie open van 13 tot 17 uur.

ANULI CROON
Rento Brattinga | galerie toont nieuw werk van de Rotterdamse kunstenaar Anuli Croon (Leeuwarden, 1964) in de solopresentatie tronie,stad & land. Werk op papier en op doek.
Anuli Croon houdt haar bijzondere eigen beeldtaal bewust speels, helder en eenvoudig.
Haar werk wordt gevormd door het samenspel van kleuren, door het selecteren en ordenen van objecten en niet onbelangrijk de verborgen schoonheid in het alledaagse.
Zij vindt inspiratie in uiteenlopende bronnen: kunstenaars uit de westerse kunstgeschiedenis als Giotto, Matisse, Roy Lichtenstein en Werkman, maar ook in volkskunst en kunstnijverheid uit diverse tijden en culturen, affiches, boekomslagen, stoffen en architectuur. Als kind speelde ze met het kaartenhuis van het designerechtpaar Ray en Charles Eames- House of Cards 1952- waarin het gaat om details uit de wereld om ons heen.

25 April 2015 - 30 May 2015

read/see more »

nieuw werk

FONS HAAGMANS

De nieuwe serie schilderijen van Fons Haagmans gaat over Americana.
Verschillende Amerikaanse muzikanten zoals Jeannie C. Riley in 70s minirok, Johnnie Cash maar ook hip hopper LL Cool J en Bishop Don Juan worden door Haagmans afgebeeld. Muziek voor je ogen.
07 March 2015 - 18 April 2015

O mijn papa, mijn liefste zit mij achterna.

HAN VAN WETERING

De beeldengroep 't Zaat Heremenieke’ op het Vrijthof te Maastricht is ongetwijfeld één van de meest bekende werken van Han van Wetering. Een carnavalsgroep van vijf toeterende en trommelende, in vette kleuren beschilderde, bronzen figuren.
Zo zijn er meerdere eigenzinnige beelden van zijn hand te vinden. Opvallend is ook De Drenkeling aan de Maasboulevard in Venlo, waar een enorme krokodil op een 4 meter hoog luchtbed de beeldengroep aanvoert en de drenkeling, bij hoogwater even kopje ondergaat.
Werk van onder de rivieren onder de aandacht. Het werk is on-Hollands en toch van binnen onze landsgrenzen. Het botst met ons calvinistisch gevoel van esthetiek en tegelijkertijd verblijd het.
Eerder al brachten wij keramische figuren van Han van Wetering. Deze keer iets minder lallend maar vooral strijdbaar en klaar voor een ‘rechtse directe stoot’.
‘O mijn papa, mijn liefste zit mij achterna’ zit vol gebakken en gegoten plezier, spot en barokke overdaad.
In de tentoonstelling staan, zoals in zijn atelier, keramiek en brons door elkaar heen.
De intens geknede beelden van klei gaan meerdere malen de oven in met iedere keer een nieuwe glazuurlaag die versmelt met de lagen eronder. Een explosie van kleur.
Zijn beelden in brons, geschilderd met minachting voor de kosten van het materiaal, zijn samengesteld uit allerlei voorwerpen. Een cactus, cowboys en indianen poppetjes, paarden, model kerkjes, vliegtuigjes, bloemen, hertjes maar ook stukjes MDF, touw of ijzerdraad worden aan elkaar gegoten.

Met trots presenteert Rento Brattinga | galerie in januari en februari de uitzinnige beelden van Han van Wetering, wiens werk later in het jaar onder andere te zien zal zijn in het Bonnefantenmuseum te Maastricht, La Maison Rouge Parijs en bij een collega galerie in New York.

www.hanvanwetering.nl
17 January 2015 - 28 February 2015

FEELING GOOD

Kunst bekijkt men doorgaans van gepaste afstand.
Wij nodigde kunsthistoricus en designspecialist Rob Driessen uit om voor ons een aantal aanraakbare objecten te selecteren.
Naast kunstenaars van de galerie tonen wij tijdens 'Feeling Good' meubels, keramiek en andere toegepaste kunst. Een mix van vintage design van o.a. Hans Wegner, Gerrit Rietveld en Frank Gehry; hedendaagse vormgeving van o.a. Onno Schelling, Marjan van Aubel en Pepe Heykoop en sculpturale keramiek van Babs Haenen en Helly Oestreicher.

Wat al deze kunstenaars gemeen hebben is een intelligente en eigenzinnige benadering van de materialen waarmee ze werken -vaak met behulp van bijzondere technische procedés die ze zelf ontwikkelden.

Laat je zintuigen prikkelen door prachtige houtsoorten, vernuftige vormvondsten, ruwe of juist aaibare texturen en verrassende effecten. Een tafel van oerhout uit de tijd van de Romeinen staat gebroederlijk naast een stoel uit een geheel nieuw schuimmateriaal. En dat alles te midden van een speciale keuze uit het aanbod van beeldende kunst van de galerie.

Marjan van Aubel, Maarten Baas, Gijs Bakker, Buro Belén, Sam Drukker, Gianfranco Frattini, Frank Gehry, Fons Haagmans, Babs Haenen, Pepe Heykoop, Patrick Muller en Niels van der Wansem, Helly Oestreicher, Edward Otten, Verner Panton, PolakvanBekkum, Gerrit Rietveld, Onno Schelling, Shellman (Niels van Alphen), Studio 65, Carel Visser, Guido Vlottes, Hans J. Wegner en Jólan van der Wiel.
08 November 2014 - 20 December 2014

Amsterdam Drawing 2014

In stand nummer 1 tonen wij werk op papier van
Armando
Koen Vermeule


18 September 2014 - 21 September 2014

Interview met Armando, Kunststof Radio 1

Vrijdag 12 september
19-20 uur
Kunststof
Radio 1 (NTR)

Frénk van der Linden in gesprek met Armando
11 September 2014 - 12 September 2014

ARMANDO

tekeningen 1955-2008

Armando (Amsterdam 1929) bereikt in september 2014 de 85-jarige leeftijd.

Om dit te vieren zal er bij Rento Brattinga | galerie een tentoonstelling van een 30-tal tekeningen van Armando te zien zijn.

Armando drukt zich uit in woord, klank en beeld.
In zijn beeldend oeuvre zijn het de tekeningen die het dichtst onder de huid van de kunstenaar zitten.
De tekeningen tonen de haat, de verwondering, de beschuldiging en de poging iets wat voorafging te veranderen. Ze registreren het verleden.

De getoonde werken omvat een kleine selectie uit meer dan een halve eeuw tekenen.

Met veel dank aan Armando, het Kröller-Müller Museum en Tony de Meijere.
06 September 2014 - 25 October 2014

KunstRAI 2014

Ko Aarts

Hal 7 - Amstelhal
stand 61

woensdag 4 juni 18-22 uur
donderdag/vrijdag 5+6 juni 12-21 uur
zaterdag/maandag 7+8+9 juni 11-18 uur
04 June 2014 - 09 June 2014

New Illusions

Bonnie Séverien

Als u de presentatie in het Paleis op de Dam tijdens de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst 2013 heeft gemist krijgt u een kleine herkansing.
Het schilderij New Illusions #1 van Bonnie Séverien, dat daar te zien was, is onderdeel van een nieuwe realiteit:
de solo tentoonstelling New Illusions bij Rento Brattinga | galerie.

Bonnie Séverien baseert haar werk op de interactie tussen illusie en realiteit. Op het spoor gezet door onder andere teksten van de franse socioloog Baudrillard toont Severien het voor haar vervreemde effect van onze kunstmatige omgeving. De gekopieerde realiteit wordt geaccepteerd als een nieuwe werkelijkheid.

Séverien creeert architectonische settings door beeldmateriaal uit tijdschriften, films en andere media in collages samen te voegen. Dat de afbeeldingen van verschillende schaal zijn draagt bij tot een vervreemdend evenwicht. Pas als zij tevreden is met deze nieuwe balans zet zij haar schetsen/collages om in constructies van verf op doek of paneel. Et voila, a new illusion is ontstaan.

In eerder werk combineerde Séverien realistische met abstracte fragmenten als ware een decor. Met ‘New Illusions’ gaat zij een stap verder; het zijn caleidoscopische ervaringen van verschillende ruimtelijke werelden.

“ Er bestaat niet zoiets als één realiteit, zo ook niet in mijn werk”
31 May 2014 - 05 July 2014

Interview met Ko Aarts, Kunststof Radio 1

Dinsdag 29 april 2014,
19:00 - 20:00 Kunststof Radio 1

Kunststof: Talkshow met prominenten over cultuur en media. Presentatie: Jellie Brouwer, Petra Possel en Frénk van der Linden.
http://programma.ntr.nl/424/kunststof/informatie/
28 April 2014 - 29 April 2014

read/see more »

Musée d'Aarts Modernes (MAM) / A taça é nossa !

Ko Aarts

Sinds de Academie voor beeldende kunst in Arnhem (1983-89) en de Rijksacademie in Amsterdam (1989-91) woont en werkt Ko Aarts afwisselend in Amsterdam, Antwerpen en Salvador Bahia (Brazilië).

Het werk van Aarts wordt enerzijds beïnvloed door het energieke alledaagse straatleven en de volkskunst in Brazilië, en anderzijds door het formele, georganiseerde leven en de westerse kunstgeschiedenis in Nederland (Europa).
Het contrast van culturen vertaald zich onder andere in de gesloten, ritmische facades versus de kleurrijke diversiteit van de huizen in de favelas.
In de tentoonstelling ‘MAM / a taça é nossa!’ bij Rento Brattinga | galerie wordt de beleving van de twee verschillende culturen gespiegeld door twee ruimtes te creëren: Het Musee d’Aarts Moderne en ‘a taça é nossa’.

In een land vol diversiteit brengt de passie voor het voetbal eenheid in Brazilië.
Op iedere hoek van de straat, of dat nu in een favela is of in een omsloten villawijk, zijn voetbalveldjes een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte.
A taça é nossa (de cup is van ons) is voor de Brazilianen een gegeven waar de ‘goddelijke kanaries’ –bijnaam voor het nationale voetbal team- dit WK voor gaan zorgen. Zonder twijfel.
12 April 2014 - 24 May 2014

Reclaim

Celine van den Boorn

Opening zaterdag 8 maart 2014
vanaf 16.00 uur

Een vallei in Afghanistan, militairen met zware bewapening lopen behoedzaam door een ruig en indrukwekkend landschap. Het soort beeld waar we bijna dagelijks in de media mee geconfronteerd worden en wat voor ons gewoon is geworden. Maar ook een beeld dat beklemt en bewust of onderbewust ergens blijft knagen.

Een strand in Spanje, duizenden toeristen liggen zover je kunt kijken in de zon of zwemmen in zee. Daarachter, de troosteloze skyline van jaren ‘80 hotels en appartementencomplexen.
Deze foto’s van mensen in een natuurlijke omgeving maken onderdeel uit van onze hedendaagse beeldbank. Ze doen ook meer, ze illustreren hoe wij ons als mens verhouden tot de natuur.

Het veranderen van het beeld
In haar werk creeert Celine van den Boorn nieuwe versies van gefotografeerde landschappen door de hierin voorkomende mensen, in de rol van toerist, recreant of militair, weg te schilderen. Hierdoor verschuift in het beeld de focus van de mens naar het landschap. Het decor wordt weer onderwerp.
Wat op het eerste gezicht door onze geconditioneerde blik een onaangeroerde woestijn lijkt of een lieflijk strand, blijkt bij nadere beschouwing een valse indruk te zijn. De ingreep is nog altijd zichtbaar; matte geschilderde silhouetten op een glanzende foto, een losse schoen of arm in een verder desolaat landschap.

Het terugdringen van de aanwezigheid van de mens in het landschap levert nieuwe beelden op die een idealere wereld suggereren. Maar dat er iets wringt, dat iets niet klopt in het beeld, veroorzaakt spanning tussen de schijnbaar ongerepte natuur en de nog zichtbare sporen van menselijke aanwezigheid.
08 March 2014 - 05 April 2014

RAW ART FAIR 2014

Cruise Terminal Rotterdam

Celine van den Boorn
Anuli Croon
PolakvanBekkum
Han van Wetering

05 February 2014 - 09 February 2014

Finissage Move Still Move

Finissage
Zaterdag 15 februari
16:00-17:30

RSVP info@rentobrattinga.com

Kunst als cartografie of cartografie als kunst?
Een levendige middag met geïmproviseerde lezing/minirondleiding/discussie.

Karen O’Rourke zal, als specialist op het gebied van 'kunst als cartografie' een context schetsen voor het werk in de tentoonstelling Move Still Move. Vanuit zijn eigen invalshoek zal Arjen Mulder hierop reageren en beiden gaan met de kunstenaars in gesprek.

Karen O’Rourke is auteur van het recent verschenen boek Walking and Mapping, Artists as Cartographers (verkrijgbaar in de galerie), en lector aan de Université 1 Sorbonne in Parijs.
Arjen Mulder is bioloog, essayist, auteur van diverse boeken over media theorie, docent mediatheorie aan de HKU in Utrecht en werkzaam bij V2 in Rotterdam.

De lezing zal in het Engels zijn.
------------------------------------

Finissage
February 15
4 pm until 5.30 pm

RSVP info@rentobrattinga.com

Art as cartography or cartography as art?
A lively afternoon with improvised lecture/mini guided tour/discussion

Being a specialist in the field of ‘art as cartography’, Karen O’Rourke will outline context for the work in the exhibition Move Still Move. Arjen Mulder will respond to this from his own point of view and both will engage in a conversation with the artists.

Karen O’Rourke is the author of the recent published book Walking and Mapping, Artists as Cartographers (for sale in the gallery), and professor at the Paris Université 1 Sorbonne.
Arjen Mulder is biologist, essayist, author of several books on media theory, teacher at the HKU in Utrecht and works for V2 in Rotterdam.

Lecture will be in English

exhibition
18 January 2014 - 15 February 2014

Move Still Move

PolakVanBekkum
(Esther Polak & Ivar van Bekkum)

Finissage zaterdag 15 Februari
vanaf 16 uur
korte lezing / kunstenaarsgesprek
RSVP info@rentobrattinga.com


Het landschap noch alles wat zich daarin bevindt staat ooit stil. Dat die voortdurende dynamiek gevat kan worden in verstilde beelden, laat het werk van PolakVanBekkum zien in de tentoonstelling Move Still Move.

Of het nu een vertaling van de opkomende zon op messing is, de dagenlange vaarroutes van Noordzeevissers bevroren in een panorama van lijnen of ijle strandtekeningen van figuren die hun aan hun eigen beweging lijken te willen ontsnappen, Esther Polak en Ivar van Bekkum zijn in hun werk op een voortdurende zoektocht naar het kantelen van onze ervaring van landschap en beweging daarin.

In ieder werk wordt een nieuwe manier om dat landschap en die beweging te coderen uitgevonden. Alsof de kunstenaars zichzelf steeds opnieuw leren kijken. Die nieuwe manieren van kijken worden gul met de toeschouwer gedeeld, zoals bijvoorbeeld in het werk "Urban Fruit Street Wrapper", een "print on demand" project dat het mogelijk maakt ieder willekeurig beeld uit Google Earth's Streetview als sinaasappelwikkel te bestellen, al dan niet opgeblazen tot een muurvullend formaat. De visuele kracht van het fotografische perspectief wordt als een nieuwe ervaring beleefbaar gemaakt.

Een ander voorbeeld is het werk Wall Drawing Wind, waarbij dezelfde eenvoudige beweging, van ballonnen aan een stenen muur gebonden in Schotland, op drie verschillende wijzen wordt getoond. Eénmaal zeer herkenbaar als foto, en twee keer in een nieuwere, cartografische vorm van verbeelding, namelijk geplot in GPS-data. Hier wordt de blik gekanteld van horizontaal naar verticaal, en ontstaat een ander inzicht in wat heeft plaatsgevonden.

Hoewel de galerie het begrip "drukkerij" met deze tentoonstelling voor het eerst achter zich laat, is de mentaliteit van "printmaking" in deze tentoonstelling wel degelijk aanwezig. Het is steeds de beweging zelf die word afgedrukt en de technieken en technologie waarmee dit gebeurt, creëren iedere keer die nieuwe blik.

18 January 2014 - 15 February 2014

What's in a name?

More than meets the eye!

Steendrukkerij Amsterdam is na ruim 37 jaar een gevestigde naam in de Nederlandse kunstwereld.

In 1977 startte Steendrukkerij Amsterdam aan de Lauriergracht en werd bekend als drukker, uitgever en galerie van prenten, voornamelijk litho’s en houtdrukken.

Sinds enkele jaren wordt er minder aan de persen gewerkt en meer in de galerie en op beurzen, waar wij met veel passie toonaangevende kunstenaars vertegenwoordigen. Waaronder velen waarmee wij al een lange relatie hebben. De nadruk is verschoven van werk in oplage naar unica, schilderijen, tekeningen, sculptuur.

Als galerie voor hedendaagse kunst dekt de naam Steendrukkerij Amsterdam nu niet meer de lading.

Vanaf 2014 gaat de galerie onder een andere naam verder;

Rento Brattinga | galerie.

So what is in a name? Veel van de prenten die er zijn gedrukt en uitgegeven blijven beschikbaar. Juweeltjes van Armando, Dan Flavin, Bas Meerman, Fons Haagmans, Klaas Gubbels, Carel Visser en vele anderen blijven wij trouw. En met de huidige trend van herwaardering voor handgemaakte producten vinden zij ongetwijfeld een plek.

De laatste tentoonstelling van dit jaar wordt de laatste onder de naam van
Steendrukkerij Amsterdam en is gewijd aan het geweldige beroep van drukker.
Een uitbundige, prettig onsamenhangende selectie van prenten!

Opening zaterdag 30 nov. 16- 18 uur


30 November 2013 - 21 December 2013

read/see more »

Bas Meerman

A VACANT MIND

Ik was een beetje moe geworden van de illusionistische figuratie in de hedendaagse kunstwereld. Het lijkt wel alsof er sinds Facebook geen werk meer mag bestaan waaraan geen betekenis en inhoud verbonden zijn en waarin geen poppetje voorkomt. Bovendien was ik in de vaardigheid om illusies te scheppen aan de grens van mijn uitdaging gekomen. Ik herkende twee mogelijkheden: te stoppen met schilderen of iets anders uit te proberen: beelden zonder voorstelling te schilderen ofwel de realiteit van het doek te onderzoeken.

Parijs is een dwingende wereld die beheerst wordt door de franse cultuur, de consumptie van het turbokapitalisme en de dictatuur van de goede smaak: magerzuchtige moeders met kaplaarsjes, poncho's en mobieltjes; bloemenperkjes met hekjes er omheen en bordjes waarop staat, dat je niet over het gazon mag lopen, omdat het gras in winterslaap verkeert… In mijn behoefte aan onverschilligheid besloot ik om voorwerpen uit de wereld die wordt afgekeurd - die net als mensen langs de straat liggen - mee te nemen: een visserskrukje zonder zitting, een restvorm van goedkoop laminaat en een ongedefinieerd stuk ijzer met een losse moer.

Terug in Amsterdam verschaft Steendrukkerij Amsterdam mij de mogelijkheid om mijn bevindingen van de afgelopen twee jaar - mijn vertrek van het Brandenburgse platteland, mijn oponthoud van zes maanden in het Clermont-Ferrand van de franse Auvergne en mijn werkperiode in Parijs - uit te sorteren en een plaats te geven. Dit levert een verzameling van beelden op, die mijn behoefte tot uitdrukking brengt aan de onverschillige wereld, waarin de kunstenaar kan scheppen: A Vacant Mind.
Bas Meerman (Amsterdam, 1 oktober 2013)


12 October 2013 - 23 November 2013

Amsterdam Drawing

An Art Fair for Original Works on Paper:

Celine van den Boorn
Wouter van Riessen
Marc Ruygrok
Carel Visser

De focus van Amsterdam Drawing ligt op het afgebakende gebied van werk op papier in de beeldende kunst, dat mondiaal een toegewijde schare liefhebbers kent. Voor heel veel kunstenaars is papier een geliefde drager, voor een kleinere groep zelfs de enige. Dat een tekening, collage, aquarel of schildering op papier de kunstenaar noodzakelijkerwijs fysiek dichter bij haar of zijn gebruikte materiaal brengt veroorzaakt voor de kijker een intieme beleving.

19 September 2013 - 22 September 2013

HOW SO

Werk op papier van:
Ko Aarts, Celine van den Boorn, Wouter van Riessen,
Marc Ruygrok en Carel Visser.07 September 2013 - 05 October 2013

Zomersluiting

Vanaf 22 augustus open op afspraak
Opening galerieseizoen: zaterdag 7 september

The gallery will be closed
14 July 2013 - 05 September 2013

'Stock Market'

Things we like to sell you!

Carel Visser, Koen Vermeule, Roy Villevoye, Fons Haagmans, Alexander Lichtveld, Han van Wetering,
Bas Meerman, Ko Aarts, Marc Ruygrok e.a


07 June 2013 - 13 July 2013

read/see more »

KunstRAI 2013

Carel Visser / Fons Haagmans / Bas Meerman e.a.
+ solostand Han van Wetering

standnummer 36
15 May 2013 - 20 May 2013

Gé-Karel van der Sterren + Han van Wetering

Net zoals men wel behoefte kan hebben in een eenvoudige (doch voedzame) maaltijd met een rijke schakering aan drank en spijzen, zo kan je ook behoefte hebben aan een tentoonstelling met een rijke schakering aan ironie, spot en plezier.
En de twee koks die deze visuele maaltijd bereidden hebben goed uitgepakt.

Gé-Karel van der Sterren (1969) en Han van Wetering (1948) zijn niet krenterig als het gaat om verf en klei.

De schilderijen van Gé-Karel zijn overladen met kleur en rijk aan structuur. Zijn composities maken onalledaags van het alledaagse zoals in de drie grote doeken uit de ‘kindertuin’ serie waarin we een peuter met zijn driewieler zien spelen of met een onwaarschijnlijk mooi geschilderde slak die hij gaat vangen met een glas. En, om de parallel met koken nog even vast te houden, hij past ongewone ingrediënten toe, die een perfect ‘in balans’ resultaat opleveren.
En dan is er zijn collega Bourgondiër, Han van Wetering die hangt naar de passie van het bizarre. Het oeuvre is breed; een bronzen krans, samengesteld van de onderkaak van een Karolinger, keramische koppen waaruit de hersenspinsels (in roze) opstijgen, een joekel van een spijker in de muur met daaraan verbonden een zelf te bouwen straaljager, maar dan alles in beschilderd brons.
Zijn laatste serie ‘een merkwaardig gezelschap’ is een groep van tien hele vreemde wezens. Ze lallen, draaien, kronkelen in een processie van kleur en gevangen beweging.
Van Wetering is een meester in de glazuur, zijn beelden gaan meerdere malen de oven in met opnieuw een nieuwe laag glazuur die zich met de laag eronder mengt tot een volle, rijke gloed.

Een visuele maaltijd voor diegenen zonder allergie voor spot, plezier, barok en een tikkeltje overdaad!

20 April 2013 - 01 June 2013

Anuli Croon

tronie & stad
schilderijen en prenten

opening zaterdag 2 maart 16-18 uur
kunstenaar is aanwezig


02 March 2013 - 13 April 2013

RAW ART FAIR 2013 / ROTTERDAM

Gé-Karel van der Sterren kiest onderwerpen waar bij nadere beschouwing een onbehagen zich voordoet en tegelijkertijd blijft fascineren. Deze doeken zijn de laatste jaren steeds meer driedimensionale objecten geworden door zijn excessief gebruik van acryl en olieverf.

Binnen de presentatie van zijn grotere werken toont hij in een ‘miniatuur stand’ een serie kleine schilderijen die hij speciaal voor Steendrukkerij Amsterdam vervaardigde. ‘Tricky Rock’ heeft als thema bergbeklimmers en parapenters die, niet zonder gevaar, de steile wanden van olieverf trachten te trotseren.

www.rawartfair.com

06 February 2013 - 10 February 2013

read/see more »

Theo Eissens

Seebad Prora
zeefdruk/acryl op doek of paneel


12 January 2013 - 23 February 2013

Marc Ruygrok

STAAT GEDRUKT
WAS GETEKEND

t/m 22 december

originele olieverfstifttekeningen en potloodtekeningen
ook als digitale print in variabele afmetingen


03 November 2012 - 22 December 2012

read/see more »

Amsterdam Drawing 2012

Laatste dag: zondag 23 september
open van 11 tot 17 uur.

Amsterdam Drawing is de eerste Nederlandse kunstbeurs voor origineel werk op papier die mede door het enthousiasme en de support van de 18 deelnemende galeries tot stand komt.

Steendrukkerij Amsterdam toont werk op papier van:
Koen Vermeule / Bas Meerman / Fons Haagmans /
Guido Vlottes

Amsterdam Drawing is the first Dutch art fair for original works on paper. It will be realised due to the enthusiasm and support from the 18 participating galleries.

www.amsterdamdrawing.nl


19 September 2012 - 24 September 2012

Klaas Gubbels

Alles op papier

opening zaterdag 8 september 2012
16 - 18 uur
Jisca Bijlsma, directeur Chabot Museum, zal de tentoonstelling openen. Klaas Gubbels is aanwezig.

08 September 2012 - 20 October 2012

read/see more »

Zomergast: Peter-Frans de Graaf

Gallery summer guest:

Peter-Frans de Graaf

Double Horizons – Dutch Landscapes
painting, drawing and photography
&
The Print Cabinet – Daniëlle van Strien, Mashville, Frans Kwakkenbos

OPENING HOURS:
wed - sat: 14.00 - 17.30
sunday by appointment: 06 20894508

FINISSAGE
Friday 31th of August
20.00 to 21.30 hrs
at Steendrukkerij Amsterdam


11 July 2012 - 31 August 2012

Zomergasten

Steendrukkerij Amsterdam heeft vakantie en is slechts open op afspraak: print@steendrukkerij.com.

In de maanden juli en augustus is drukker / kunstenaar Peter-Frans de Graaf onze zomergast in de galerie!

Peter-Frans de Graaf (1967) woont en werkt in Deventer. Hij studeerde Vrije Kunst, Publiciteitsvormgeving en Kunsteducatie in Utrecht, New Jersey (US) en Kampen (1986-1993).

De galerie is tijdens de gast expositie open
wo. t/m za. van 14.00 - 17.30 uur
-------
Op zaterdag 8 september opent Steendrukkerij Amsterdam het nieuwe galerie seizoen met een solo tentoonstelling van
KLAAS GUBBELS; alles op papier.
-------
Per 1 juli is het BTW tarief terug naar 6% gegaan!
De prijzen op onze website zijn aangepast.

30 June 2012 - 05 September 2012

Alexander Lichtveld

Voorinschrijving Project Domus Serica

"Ik heb een bijzonder project bedacht."
"O, wat dan."
"Heel eenvoudig; ik maak 6 maanden lang elke maand één nieuw beeld.
De koper betaalt elke 1e van de maand , waarna het beeld geleverd wordt.
Minimale deelname tijd is 6 maanden, dus 6 beelden."
"Dat zal dan wel kostbaar zijn."
"Je betaalt € 100,- per maand incl. de btw. In totaal dus € 600,-"

print@steendrukkerij.com
http://domusserica.blogspot.com
06 June 2012 - 30 June 2012

Thomas I'Anson

Into it you step..

2 - 30 June 2012

The English artist Thomas I’Anson (1983) currently resides and works in Rotterdam, the Netherlands. In 2012 he completed his Master of Arts at the AKV/St. Joost in Breda/Den Bosch.

Steendrukkerij Amsterdam is proud to present a solo show in June by this young artist.
Thomas I’Anson frequently uses different printing techniques, especially offset and the classic stencil in his work. Symbols and loose phrases of text, existing or created by the artist himself, melt together. By multiplying the newly created shape or form, he creates abstract patterns, often covering the whole wall as one single image. Or sometimes poured into the structure of a pamphlet, convey an idea.
It is by adapting the reproductive possibilities of stencil and offset that the artist creates the possibility of morphing both artwork and publication.

In his recent installations I’Anson applies questions and ideas concerning the growing tragedy of ‘ the unknown, the insignificance and the emptyness of our modern society’. For example the overload of images in these digital times, incidently in which he himself participated as fashion model for large brands. “Into it you step, the shadow and darkness, your own oblivion.” (Thomas I’Anson)
All relevant questions which he manages to translate into intriguing images.


02 June 2012 - 30 June 2012

read/see more »

Guido Vlottes

TRAILER PARK

Eén van de nieuwe werken in Guido Vlottes’ (1964) solotentoonstelling TRAILER PARK is het schilderij ‘Space Trailer’, een voorbij suizende witte wolk waarin penseelstreken een caravan onthullen.

Opening zaterdag 14 april 16-18 uur.

‘Space Trailer', in a rustling white cloud brush marks reveal a trailer, one of the new works shown at Guido Vlottes solo exhibition Trailer Park.
Opens Saturday 14 April 4-6 PM

14 April 2012 - 26 May 2012

read/see more »

Prenten Parade

Prenten van onder andere:
Dan Flavin / Joris Geurts / Wouter van Riessen / Han Schuil / Richard Serra / Aaron Fink / Koen Vermeule / Carel Visser

Prints by:
Dan Flavin / Joris Geurts / Wouter van Riessen / Han Schuil / Richard Serra / Aaron Fink / Koen Vermeule / Carel Visser

29 February 2012 - 07 April 2012

RAW ART FAIR Rotterdam

ANULI CROON
nieuw werk

www.rawartfair.com
08 February 2012 - 12 February 2012

read/see more »

SASHIBURI 'long time no see'

Japan en Zen in het werk van
BEN JOPPE (1915 - 2007)

schilderijen en werk op papier

Feestelijke opening zaterdag 14 januari,
Professor Wim Crouwel zal de tentoonstelling inleiden waarna een kort optreden van the Amsterdam Chamber Theatre volgt.

Opening night, Saturday January 14, 2012
Professor Wim Crouwel will officially open the exhibition followed by a short performance of the Amsterdam Chamber Theatre.


14 January 2012 - 18 February 2012

read/see more »

Comfortable Silences

Bas Meerman and Sidi El Karchi
paintings and drawings

ARTIST'S TALK
BAS MEERMAN EN SIDI EL KARCHI

Vrijdag 9 december
20.00 tot 21.30 uur
Steendrukkerij Amsterdam
Lauriergracht 80 te Amsterdam

Twee kunstenaars met elkaar in gesprek en het publiek.

RESERVERING PLAATSEN:
R.S.V.P print@steendrukkerij.com


05 November 2011 - 23 December 2011

FONS HAAGMANS Glück auf; prenten en schilderijen

De titel van de tentoonstelling is de groet die mijnwerkers in de regio Limburg elkaar toewensten bij het stijgen of dalen in de mijn. Fons Haagmans werkte aan een serie doeken met voorstellingen van iconen uit de Limburgse cultuur.

Steendrukkerij Amsterdam bestaat 35 jaar! Voor ons feestje openen wij de drukkerij en tonen een selectie van de litho's van Fons Haagmans op en om de persen.

Opening : Zaterdag 10 september 16.00 - 18.00 uur

Opening night: Sat. 10 Sept. 16-18 h

10 September 2011 - 22 October 2011

read/see more »

Steendrukkerij Amsterdam bestaat 35 jaar!

Honderden kunstenaars uit binnen en buitenland hebben aan de persen gestaan om edities litho's en houtdrukken te maken.
Armando, Marlene Dumas, Rene Daniels, Dan Flavin, Richard Hamilton, Claes Oldenburg, Carel Visser en vele, vele anderen hebben op de Lauriergracht gewerkt. Kunstenaars van wereldformaat maar ook aanstormend talent met mogelijk roem in het verschiet kwamen vaak speciaal naar Amsterdam voor die samenwerking die net het verschil maakte tussen gewoon en ongewoon werk in druk.
En daar zijn we ongelofelijk trots op.

Feestelijke opening:
FONS HAAGMANS zaterdag 10 sept. 16-18 uur

Galerie gesloten / Gallery closed
03 July 2011 - 09 September 2011

Carla Guagliardi, longe do equilíbrio (far from equilibrium)


28 May 2011 - 02 July 2011

Art Amsterdam 2011; Fons Haagmans / Sidi El Karchi

During Art Amsterdam 2011 the gallery will be closed
11 May 2011 - 15 May 2011

Anuli Croon; prenten en schilderijen


26 March 2011 - 07 May 2011

Carel Visser; beelden, tekeningen en collages


05 February 2011 - 19 March 2011

Armando Trouvailles


04 December 2010 - 29 January 2011

read/see more »

ALEXANDER LICHTVELD

LOOD & POTLOOD
23 October 2010 - 27 November 2010

read/see more »